22 Ağustos 2014 Cuma

Aile Çay Bahçesi- Yekta Kopan

Pentimento bir resimde, ressamın kendisi tarafından yapılan değişikliklere verilen isimdir.

Kitapta sıkça kullanılan ve benim anlamını bilmediğim ve hatta daha önce hiç duymadığım bir kelimeydi "Pentimento"
Böylelikle bu kitabın bana kazandırdıklarını "Pentimento" kelimesi ve ilk kez bir Yekta Kopan kitabı okumak olarak sıralayabiliriz.


Yekta Kopan'ın " Aile Çay Bahçesi" adlı bu kitabı hikayenin ya da başka bir deyişle ailenin kahramanı Müzeyyen'nin gözünden anlatılmaktadır.
125 sayfa olmasının ve yalın dilinin etkisiyle ilk kez okuduğum Yekta Kopan'nın bu kitabı bir çırpıda bitti.
Lakin söylemeliyim ki çabuk okunmasına tezat; bana gerçek olamayacak kadar uçuk, sırf heyecan yaratarak okuyucuyu sürüklesin diye zorlanmış bir hikaye gibi geldi.

Aile ilişkileri, kız çocukların babalarıyla olan aşk-nefret ilişkisi, anne ya da babadan birini küçük yaşta kaybetmiş olmanın yaşattığı travmalar, kardeşler arası kıskançlık, sevgi, bağlılık, uzaklık ve karşı cinsle olan ilişkiler hepimizin hayatlarının parçası.
Kopan, bu sıradan yaşanmışlıkların tekdüzeliğini çok uçuk bir çıkışla yıkmaya çalışmış.
Açıkçası bu bana o kadar sürreal geldi ki kitabı bitirene kadar bunun Müzeyyen'in rüyası olduğunu düşündüm.
Bu sürrealitenin ne olduğunu yazara saygı olması açısından tabii ki söylemeyeceğim. Çok merak edenler alıp kitabı okusunlar; bir ya da bilemediniz iki gecede bitirip hayal gücünü zorlamanın sınırlarını görmüş olacaksınız.

Ve not: Aynen benim bu yazıyı yazmama vesile olduğu gibi sizin için de herhangi birşeye sebebiyet verebilir😉



5 Ağustos 2014 Salı

Bi Küçük Eylül Meselesi

Önümüzdeki hafta Bozcaada'dayız kısmetse.
Geçtiğimiz yaz abimler taaa Londra'lardan gelip tatillerini Bozcaada'da geçirmişlerdi.
11 yıldır ailecek Londra'da yaşadıkları için yazlar bizim için çok kıymetli. Şimdiye kadar her yaz 2-3 gün de olsa yaz tatillerinde onlara katıldım. Özlem gidermek için, beraber vakit geçirmek, zaten çoğunu kaçırdığım sevgili yeğenlerimin büyüme süreçlerini hiç olmazsa birkaç gün bir yerlerden yakalamak için yaz tatillerinde onlarla olmayı önemsedim.
Can yeleğinden kolluğa, kolluktan simide, simitten yalın ayak halalarının kucağına ve oradan da çoooktaaan balina gibi yüzdükleri yazlar ve yıllar birbirini kovaladı...
Şimdi bana tur bindiriyor keratalar ☺️🏊🏊🏊

*******

Geçtiğimiz yaz yani 2013 yazında ben hayatımın en ağır depresyonunu geçirmekteyken onların yanına Bodrum'a gittim. Bir hafta normalize oldum, güneşin ve suyun üzerini gördüm. Tatilin devamını onlar Bozcaada'da geçireceklerdi.

Çok istememe rağmen gitmek kısmet olmadı, üstüne düşmedim, bıraktım.

*******

Aradan geçen tam 1 seneden sonra ben hayatımın en ağır depresyonundan en mutlu günlerine geldim.
Sevdiğim adamla evlendim ve Allah'ıma binlerce şükür ki yaşadığım her şeye müteşşekürüm.
Ve aynı geçen yıl bu zamanlarda olduğu gibi abimler yine Londra'dan gelerek Bozcaada'ya gidiyorlar. Kısmetse bu sefer ben ve canım sevgilim de uzun bir haftasonu tatili için onlara katılacağız.
Büyük ihtimalle algıda seçicilik ama sanki bu ara herkes Bozcaada'da gibi.
Ada'nın en güzel otellerinden biri olan Kaikias Otel'in bugün instagramda paylaştığı harika görüntülerden sonra orada çekilen "Bi Küçük Eylül Meselesi" filmini izlemeye karar verdim.
Akşam sevgilim işten gelince başladık filmi beraberce izlemeye.

Söylemeliyim ki Bozcaada'nın o harika görüntüleri olmasa maalesef ki izlenilesi bir film değil.
Hem oyunculuklarını hem kendilerini çok beğendiğim iki oyuncu; Farah Zeynep Abdullah ve Engin Akyürek başroldeler. Oyunculukları yine çok güzel. Fakat senaryo olmamış. Gerçek değil, inandırıcılıktan uzak.
Artık dünyamızda öyle şeyler olmuyor.
Zengin, şımarık, güzel, başarılı, ultra şehirli İstanbul'lu bir kadın, saf ve iyi niyetli bir köy delikanlısına aşık olmuyor!
Ya da şehir erkeği köy kızına...
Aşkın karşılıklı çıkar ve maddi dünyalar hakimiyeti olduğunu ısrarla reddetsek bile bu özellikteki 2 genci birbirlerine körkütük aşık edecek manevi paylaşımları maalesef olamıyor....

Herkesin dengini bulacağı ve Bozcaada'da aşk yaşayacağı güzel günler diliyorum 😍😎💏👣🏊👙

Yazı. Tarihi: 5 Ağustos 2014

Nessie, Ada'lı