6 Mart 2011 Pazar

Sapphire İstanbul

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek binası olan "Sapphire İstanbul" 4 Mart 2011'de 4.Levent'te açıldı.
Binada alışveriş merkezi, konut ve ofislerin yanısıra 236 Metre yüksekliğindeki teras ilgi çekiyor.
Bu terastan İstanbul'u seyretmenin bedeli 15 TL.

Terasta aynı zamanda 3 boyutlu İstanbul simulasyonu da gösteriliyor. İzleyenler bu gösterimin "Sapphire" e, mistik bir hava kattığını belirtiyorlar.
Sapphire, bir zamanlar benim de çalıştığım ve zamanının ilk gökdeleni olarak yapılan Sabancı İkiz Kuleleri'nin tam karşısında.
İkiz'lerin yeni gözdeyi boynu bükük bir kıskançlık halinde izlediklerine eminim.
Ben de uygun bir zamanımda bu terasa çıkarak, açık bir günde İstanbul'u bu yükseklikten izlemeyi istiyorum.
Bu aralar işten başımı kaşıyamıyorum. O yüzden belki biraz daha bekler Nisan ayında Amerika'dan gelecek arkadaşımla giderim ilk kez.
Sizin de yurtdışından gelecek misafirleriniz olursa bence birlikte gidilebilecek hoş bir etkinlik.

Bu arada bilmeyenler için safir hakkında kısa bir bilgi;
Safir Gökyakut taşı demektir.
Dünyanın en değerli taşlarından biri olan safir taşı; sert, ısılara dayanıklı ve genellikle mavi renktedir. En kıymetlisi berrak ve derin mavi olanıdır. Mavinin koyu tonları ve lacivert safirler çok yaygın olsa da, pembe, kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil gibi çeşitli renklerde safirler de mevcuttur. Safir, bayanların yanı sıra erkekler tarafından da ilgi gören nadir taşlardandır.
Çok değerli bir taş olması safiri aranılır bir hale getirmiştir. Bugün bilinen en büyük safir; 563 karat büyüklüğündeki Hindistan Yıldızı’dır. Bu taş, New York Doğal Tarih Müzesi’nde teşhir edilmektedir. 330 karat büyüklüğe sahip olan bir diğer safir ise Asya’nın Yıldızı adlı taştır ve Washington DC’de sergilenmektedir.
Dünyada en değerli ve ünlü safirler Hindistan’dan çıkmışlardır. En iyi mavi safirler; Burma, Sri Lanka ve Hindistan’da çıkarılmaktadır. Tayland, Avustralya ve Nijerya kaynaklı safirler koyu mavidir. Neredeyse siyahmış izlenimi verirler. Bunlara “gece mavisi safirler” de denilmektedir. ABD’de üretilen safirlerde ise çekici, metalik mavi bir ton ağır basmaktadır. Bunlar dışında Kamboçya, Brezilya, Kenya, Malawi ve Kolombiya diğer safir kaynaklarıdır.
Safir taşı için kalp ve böbrekleri kuvvetlendirdiği, vücuttaki tüm salgı bezlerini harekete geçirici özelliği bulunduğu söylenir. Psikolojik olarak ise; inancı güçlendirerek kişiye güven verdiğine, şefkat duygusu vererek ruhsal duyarlılığını artığına, özgürlük hissi verdiğine, sezgiyi kuvvetlendirip konsantrasyonu artırdığına inanılır. Aşkta bağlılığı sağladığı ve yanlış davranışları engellediğine inanılır.
Kaynak: http://www.siriusdiamond.com/pirlanta/index.php/2009/safir-tasi-nedir-hangi-renklerde-bulunur/

p.s. 6 ay önce ilk kez Londra'da farkına vardığım, İngilizcesi "Sapphire", Türkçesi "Safir" olan bu kelime o andan beri beni çok etkiledi. Söylemesi, duyulması, anlamı ve önemi çok özel, güzel ve elit bir kelime bence.
O andan beri "Safir" benim kelimem.
Bunu bir kenara yazın, ilerde "Safir/Sapphire" kelimesini benim hayatımda duyuyor olabilirsiniz.

Nes, the Safir!

www.NeVital.com (Hayat nefes, hayat nefis...)

Yazı Tarihi: 06 Mart 2011

2 yorum:

Tektaş Yüzük dedi ki...

Saphire'den İstanbul manzarası tek kelime ile mükemmel. Kesinlikle tavsiye ederim.

NeslihanVenusKilic dedi ki...

Bu yazıyı yazmamın üzerinden geçen 7 aya rağmen maalesef ki hala gidemedim Sapphire Teras'a.
Umarım en kısa zamanda tavsiyenizi uygulamak kısmet olur.
Yazımı okuduğunuz ve yorumunuz için tşk ederim.