1 Ekim 2008 Çarşamba

Hillside Trio'da Çini Eğitimi


08 Aralık 2007’de Hillside Trio’da bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Çini Sanatı’nın Eğitimi’ne katıldım.
Kil ve toprağın fırınlanarak bir nevi tabak haline getirildikten sonraki adı: ‘Bisküvi’. Çalısacağınızı desenler daha önceden parşomen kağıtlara çıkarılıyor. Bu parşomenleri bisküvinizin üzerine yerleştiriyorsunuz. Üzerinden de kalın kadın çorabının içerisine konulmuş kömür tozları ile baskı geçerek deseni bisküvinize çıkarıyorsunuz. Desen çıktıktan sonra eşek kılından yapılmış incecik fırça ile desenlerin etrafından kontör geçiyorsunuz. Yalnız, kontör deyip geçemiyorsunuz :-) Bunun da bir tekniği var. Çizim yapmadığınız eliniz ile bisküvinizin tam altından kavrayıp sadece bir yanı masaya temas edecek şekilde sürekli havada tutuyorsunuz. Çizim yaptığınız elinizin küçük parmağını bisküvinin üzerine denge sağlaması ve titremeyi engellemek için dik olarak koyuyorsunuz. Kontörleri çizmeye mutlaka merkezden başlayıp kendinize doğru çekiyorsunuz. Bu kurallara uyarak fırçayı kaldırmamak ve tek hamlede bitirmek esas olan. Bence en zor kısmı da bu çünkü tek hamlede bitirebilmek için hem elinizin çok yatkın olması hem de fırçanıza alacaganız boyanın miktarini ve kıvamını çok iyi ayarlamaniz gerekiyor. Boyayı çok alırsanız çizginiz kalın oluyor, az alınca da tamamlamaya yetmiyor.
Kontörleme bittikten sonra desenlerin içini renklendiriyorsunuz.
Renklendirme için özel bir fırça kullanılıyor. Fırçanın tam ortasındaki kıllar etrafındakilere göre yaklaşık yarım cm. daha uzun.Bu uzun tarafla desenin üst kısmına boyayı koyup titreterek sonuna kadar indiriyorsunuz. Dalgalı olmaması için de daha ince bir çalışmayla ikinci katı geçiyorsunuz.
En hassas renk kırmızı çünkü kırmızıyı diğer renklerden farklı olarak sulandırmadan ‘sek’ kullanıyorsunuz ve hemen kuruyor. Ayrica siyah kontörleri kapatabilen tek renk kırmızı. Bu yüzden kırmızı en son kullanılıyor. Yalnız bisküviler sırlanıp fırınlandıktan sonra o an gözükenden çok farklı renkler çıkabiliyor.
Boyama bittikten sonra bisküviler sırlanıyor.
Sır hem yüksek ısıda boyaların toprak içine karışarak pişmesini engelliyor hem de yüzeye parlaklık katıyor.
Yaklaşık 900C’lik fırında 8 saat pişen bisküviler sonrasında sanat eseriniz ortaya çıkıyor.
Biz de yaptıklarımızı Kütahya Üniversitesi’nde okuyan eğitmenlerimize verdik. Haftaya pişmiş olarak alacağız, bakalım ne çıkacak.
Ayrica yanımıza yedek bisküvi, desen, kömür tozu ve boya verdiler. Sevdim bu işi, evde çalışmalarıma devam edeceğim :-)

Yazı Tarihi: 9 Aralık 2007